Hernia (HNP)
Het begrip ‘hernia’ of een ‘HNP’ is eigenlijk een afkorting van Hernia Nucleus Pulposus en betekent dat er sprake is van een 'uitstulping' van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping zorgt dan voor druk of overprikkeling van een zenuw. Dit kan zowel in je lage rug als in uw nek voorkomen. Veel mensen vrezen bij het hebben van rug- of nekpijn dat zij een hernia hebben of onderweg zijn om er een te krijgen. Dit is gelukkig in veel gevallen niet juist. Rug- en nekklachten, ook met uitstralende klachten in het been of arm kunnen vele oorzaken hebben en kunnen in eerste instantie veel op elkaar lijken. Goed onderzoek is daarom belangrijk. Dat geldt ook voor de diagnose van een hernia. De fysio- en manuele therapeuten van Plexus Amsterdam kunnen je hier goed bij helpen.
Heb je een hernia, dan zorgt de uitstulping van de tussenwervelschijf dus voor pijnklachten en uitstralende pijn in het been of in de arm. Deze kan zeer heftig zijn. Zo heftig dat er soms speciale, zware pijnstillers nodig zijn om enigszins te kunnen blijven bewegen. Behalve pijn kan er ook een dof of slapend gevoel in het been of de arm aanwezig zijn. Niezen, persen of hoesten maar ook zitten geeft geregeld een toename van de pijn en/of uitstraling ervan.
De functie van de tussenwervelschijf kun je vergelijken met die van een schokdemper tussen de wervels. Daarnaast zorgt de tussenwervelschijf voor het soepel kunnen bewegen van de wervels. Een hernia komt in bepaalde families vaker voor dan in andere families. Maar het is niet genetisch bepaald. Ook rokers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een hernia.
Behandeling hernia
Indien er een vermoeden is van een hernia is goed onderzoek van belang. Soms is laten maken van een MRI-scan of CT-scan noodzakelijk. Uw behandelaar bij Plexus Amsterdam kan jou hier goed, gericht advies over geven en overleg hierover plegen met je huisarts of specialist. Er wordt zelden meer geopereerd om hernia’s te verhelpen. Onderzoek en de praktijk heeft de afgelopen decennia uitgewezen dat het genezen van een hernia zonder operatie op lange termijn de beste resultaten geeft. Het herstel van een hernia kan vaak geruime tijd in beslag nemen, soms wel 1 tot 2 jaar aan. Maar de prognose is uiteindelijk goed. Het is dus belangrijk om goed begeleid te worden tijdens dit proces. Begeleiding in de vorm van behandelingen, adviezen maar zeker ook begeleiding in de periode daarna. Denk aan opbouwen van werk en sport en natuurlijk preventie. Je wil dit niet nog een keer meemaken. Eens, maar dan ook nooit meer. Jouw fysiotherapeut bij Plexus Amsterdam wil je hier graag bij helpen. Wij hebben een ruime ervaring in het behandelen en begeleiden van mensen met een hernia of mensen met terugkerende rug/nekklachten die juist geen hernia willen krijgen.