Inzicht in je pijn is belangrijk omdat het de manier verandert waarop je op pijn reageert

Datum :

Hoe weet ik of mijn pijnsysteem over beschermend is?Om te beginnen: laat je grondig onderzoeken door een gekwalificeerde zorgverlener. Hij of zij weet welke vragen hij of zij moet stellen en welke tests hij of zij moet doen om er zeker van te zijn dat je geen ernstige aandoening hebt. De meeste mensen die dit lezen zullen niet één, maar vele gezondheidsdeskundigen hebben bezocht. Het hebben van een ernstige aandoening betekent niet dat deze dingen niet van toepassing zijn, het betekent alleen dat je ook andere dingen moet doen om de aandoening te behandelen.Als je eenmaal vrij bent van een ernstige aandoening, kun je aan de slag!Oefening baart kunst! Als je al langer dan een paar maanden pijn hebt, is je pijnsysteem efficiënter in het produceren van pijn. Dit is wat er na verloop van tijd gebeurt - je systeem wordt gevoeliger. Het leert pijn. Zenuwcellen in je ruggenmerg en hersenen veranderen hun eigenschappen om gevoeliger te worden. Precies hetzelfde gebeurt wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, zoals pianospelen - zenuwcellen veranderen hun eigenschappen zodat ze gevoeliger worden. Het proces is hetzelfde. De betrokken zenuwcellen zijn anders.

Je weet dat je pijnsysteem over beschermend wordt wanneer:

- Je lichaam gevoeliger begint aan te voelen dan het deed.

-Activiteiten die vroeger weinig pijn deden, doen nu veel pijn.

- Activiteiten die normaal gesproken geen pijn deden, pijnlijk beginnen te worden.

- Deze dingen gebeuren ook direct na een blessure

- Je zou kunnen zien hoe goed ze zijn in het beschermen van je weefsels. Ze verdwijnen vaak wanneer de weefsels genezen. Als de pijn echter blijft en de gevoeligheid begint, kan het voelen alsof je blessure erger wordt, maar dat is eigenlijk heel onwaarschijnlijk.

- Andere tekenen dat je pijnsysteem over beschermend wordt, zijn onder andere:

- Je pijn kan zich verspreiden, of zich verplaatsen van de ene kant van je lichaam naar de andere, of van de ene plek naar de andere, of nieuwe plekken worden pijnlijk.

- Je bewegingssysteem begint mee te doen. Onthoud dat beweging ook een geweldige manier van bescherming is. Je zult merken dat sommige bewegingen moeilijker worden. Je kunt je stijf voelen.

- Je kunt last hebben van spierkrampen. Ze kunnen heel beangstigend zijn, vooral als je ze niet begrijpt of niet weet waardoor ze veroorzaakt worden. Ze zijn een andere manier waarop je lichaam een pijnlijke plek beschermt. Ze zijn bijna nooit een teken dat je iets beschadigd hebt.

- Je kunt zelfs merken dat je gevoeliger wordt voor dingen die niets met je lichaam te maken hebben - harde geluiden, ongewone geuren - licht vervelende mensen kunnen heel vervelende mensen worden.- Al deze dingen geven aan dat je systeem 'alert' is. Pijn kan eigenlijk op en neer gaan door je gedachten, gevoelens en andere dingen in je leven - dingen die eigenlijk niets te maken hebben met het pijnlijke lichaamsdeel!

Pijnwetenschappers begrijpen hoe dit werkt en het is eigenlijk heel logisch. Veel mensen begrijpen het echter niet - zelfs sommige gezondheidswerkers niet. Eén ding weten we absoluut zeker, 100%, en dat is dat een over beschermend pijnsysteem GEEN teken is dat je een zwakke persoonlijkheid of een zwakke geest hebt; het betekent NIET dat je gek wordt en het betekent NIET dat je blessure erger wordt of dat je lichaam uit elkaar valt.Het betekent dat je lichaam te goed zijn best doet om zichzelf te beschermen.Wanneer ons pijnsysteem over beschermend wordt, houdt het ons tegen om de bewegingen, activiteiten en andere dingen te doen die eigenlijk nodig zijn voor herstel.Maar we weten dat je pijn niet kunt 'verslaan' omdat dit gevoelige systeem dat pijn produceert ook het systeem is dat helpt om jou te maken! Iedereen kan nieuwe manieren leren om zijn pijnsysteem te her trainen zodat het minder beschermend werkt. Dit is dus een goed moment om ermee te beginnen.

Inzicht in je pijn is belangrijk omdat het de manier verandert waarop je op pijn reageert

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Centrum
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.