Krakende knieën schadelijk?

Datum :

Krakende knieën kunnen veel zorgen veroorzaken bij mensen en uiteindelijk leiden tot angst mijdend gedrag omdat negatieve gezondheidsovertuigingen geassocieerd worden met de crepitaties. Dit kan patiënten in een neerwaartse spiraal van veranderd abnormaal beweeg gedrag brengen, gevoed door negatieve gedachten. Ten eerste is er tot op heden geen definitief verband aangetoond tussen crepitatie geluid en pathologie. Als de pijn gepaard gaat met de gewrichtskreuken, neem dan contact op met een gezondheidsdeskundige om de situatie te evalueren. 

Interessant genoeg vertoonde het jarenlang kraken van de knokkels geen tekenen van artrose. De clunk kan worden verklaard als het slipstickfenomeen waarbij de bewegingen van de knieschijf en dijbeen schokkerig zijn en signalen produceren bij vibratieartrografie. Deze trillingen worden verminderd bij artrose en gaan bijna verloren bij gevorderde knieschijf veranderingen, waarschijnlijk door hypomobiliteit en verlies van gewrichtssmering. Kortom, degeneratieve gewrichten produceren eigenlijk minder snel een crepitus. Maar hoe zit het met het fijne raspen? Dat is ook normaal omdat vloeistof door de enigszins ruwe achterkant van knieschijf oppervlak stroomt.Dus misschien moeten we krakende knieën niet zien als een teken van pathologie, maar als een positief teken omdat onze gewrichten mobiel en goed gesmeerd zijn.

Krakende knieën schadelijk?

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.